LES COSES PASSEN PER CASUALITAT O ÉS EL DESTÍ?



Sukhnoor Kaur Thandi Virk


La qüestió que jo proposo és el destí. El destí pertany a la branca de antropologia de la filosofia ja que és una qüestió sobre l'ésser humà, el concepte pel qual una persona creu que els esdeveniments o les accions estan determinades.


La pregunta que proposo és vigent ja que diàriament, a moltes persones quan els-hi passa alguna cosa inesperada, es plategen si ha passat per una certa casualitat o si allò que ha passat ja estava escrit en el destí.

La majoria de les persones del món creuen en el destí, creuen que cada cosa que passa és perquè abans tu has fet algo perquè passi, no és res d'atzar i que el teu futur ja està escrit.

Mentre que l'altre part minoritaria diu que cada cosa que els-hi passa només és qüestió de casualitat i que el destí és una cosa inventada que la gent creu però no existeix.


Un pensador que ha parlat sobre el destí és Crisipo. Crisipo fou un filòsof grec, màxima figura de l'escola estoica antiga del segle III a.C

Per Crisipo, totes les coses succeeixen segons el destí: el que sembla accidental té sempre una causa oculta. Res no pot succeir sense una causa suficient. Si tot està determinat pel destí, no hi ha responsabilitat individual, això significa que el que ha de passar passarà passi el que passi.

Un exemple que ens ha ficat és el fet d'emmalaltir-se. El fet d'emmalaltir-se pot passar pel destí i tu no ho pots detenir, però, si la recuperació d'una persona està vinculada a la consulta d'un metge, la consulta al metge està destinada amb la recuperació d'aquesta persona, la persona es curarà.

Per tant, les nostres accions estan relacionades causalment amb la xarxa global del destí, però al mateix temps, la responsabilitat moral de com responem a les impressions continua sent la nostra, nosaltres en som responsables.




Comentaris