ÉS EL PERDÓ UNA MANIFESTACIÓ INDIVIDUAL DE LA VULNERABILITAT D'UN ÉSSER?


Yixuan Wang.

La pregunta que s'ha plantejat pertany a la branca de la filosofia de l'ètica. Aquesta disciplina se centra en l'anàlisi dels conceptes de bondat, adequació i moralitat. En aquest context, el perdó és un element que ens porta a considerar la reconciliació i a l'alliberació del ressentiment i de l'odi a l'altre ser.


Des d'una perspectiva filosòfica, el perdó és un procés complex que implica reconèixer la nostra pròpia vulnerabilitat, on cal abaixar-se i obliga'ns a mostrar compassió i empatia cap als altres, aquesta qüestió ens exigeix en mirar més enllà de nosaltres mateixos i comprendre que tothom és propens a cometre errors, tanmateix, l'acció de perdonar està lligada a la fragilitat de l'ànima de cadascú. Per què algunes opten per la venjança o se submergeix en les addicions per evitar el perdó? Per què hauríem de cercar nosaltres mateixos aquesta reconciliació amb qui ens ha causat un gran dolor? Cada ésser humà enfrontarà aquestes preguntes de manera única, i on les seves respostes poden variar depenent de la història seva personal, creença i valor.

El gran pensador Aristòtil va abordar el tema del perdó a la seva obra "Ètica a Nicòmac." En aquesta obra, ell considera i sosté fermament el perdó com una part essencial de l'ètica, que contribuïa al benestar i l'harmonia de la comunitat. No obstant això, també expressa la seva preocupació en el perdó excessiu, ja que podria resultar amb una persona acceptant menys del que mereixen. Aristòtil, entre aquestes dues idees, buscava l'equilibri entre el perdó i la justícia en qüestions ètiques.



Comentaris