Podem conèixer la realitat tal com és ?

  

Mireia Grau Salcedo 




Explicació de la il·lustració:   


He escollit una imatge d'una persona mirant el món a través d'un vidre trencat. La part del món que veu directament és clara, però la que veu a través del vidre apareix deformada i borrosa. Això simbolitza com la nostra percepció de la realitat pot estar distorsionada, fent que no sempre veiem les coses tal com són realment.  



 Àrea de la filosofia:


Aquesta imatge està relacionada amb la epistemologia i la filosofia de la percepció. L'epistemologia estudia com coneixem el món i si podem confiar en el que sabem. La filosofia de la percepció explora com els nostres sentits interpreten la realitat. Així, la imatge ens fa reflexionar sobre les limitacions de les nostres percepcions i si realment captem la veritat.



Interès de la qüestió:

Aquesta pregunta ens fa pensar en com coneixem el món i si el que veiem és veritat. Si només veiem una versió personal de la realitat, això pot afectar coses com la ciència i els nostres valors morals. Les decisions que prenem cada dia depenen de com percebem les coses, així que és important saber quines són les nostres limitacions.


Consideració raonada:

Jo penso que, encara que podem entendre algunes coses sobre el món i la manera de pensar ens limiten. El que veiem i sentim és, en gran mesura, una interpretació de la nostra ment, que organitza la informació que rebem de manera que pugui tenir sentit per a nosaltres. Això no significa que tot sigui una il·lusió, però sí que el que sabem depèn de com percebem les coses. Això fa que sigui difícil veure la realitat tal com és, sense que les nostres pròpies idees i experiències influencien la nostra visió.


Comentaris